Oppskrifter på flere typer salater med jordbær

Jordbærsalat
Bær i salat er kanskje ikke så vanlig. En spennende kombinasjon, frisk og lekker, som passer spesielt godt til spekemat og røkt skinke.
Man kan bruke forskjellige typer salat som utgangspunkt. Av den lettere typen som lolle, rosso, frisee og vanlig bladsalat.
3 / 4 l jordbær
1 dl valnøtter

Dressing: 1 ts honning, 2 dl rømme eller creme fraiche, 1 ts vineddik, salt, pepper samt litt frisk mynte eller sitronmelisse.

Salat med jordbær og nypoteter
250 g jordbær
1/2 kg nypoteter
1 stk. issalat
1 bunt vårløk

Skrubb og kok nypotetene. Avkjøl. Rens jordbærene og del dem i to. Skyll og riv salaten. Kutt vårløk i strimler. Anrett salaten i en vid bolle, bland i resten av ingrediensene. Server fransk dressing til.

Sommersalat med jordbær, melon og ost
1 issalat
1 nettmelon
1/2 slangeagurk
1 1/2 dl spirer
ca. 300 g gul ost
500 g jordbær

Salaten strimles og legges lagvis med melon-, agurk- og ostebiter, spirer og halve jordbær. Serveres som den er eller med en dressing laget av lettrømme smakt til med sitron og sukker.

Sommersalat med jordbær og papaya
1 lollo rosso salat
1 friseèsalat
2 papaya
1 slangeagurk
1 kurv jordbær
ca. 150 gr. spekeskinke i skiver

Salaten strimles og legges over på et egnet fat eller i bolle. Papayaene – som må være modne - deles i to og kjernene tas ut. Frukten skrelles og skjæres i strimler. Slangeagurken skjæres også i strimler. Jordbærene skjæres i skiver. Alt legges lagvis eller i et mønster.

Syrlig rømmedressing med litt estragon og sitron smaker godt her.

Fruktsalat
1 kurv jordbær
1 ananas
1 banan
1 kiwi
1 kurv physalis
100 g grovhakkede mandler

Alt deles i så biter og blandes lett. Serveres med pisket krem til.

Fruktsalat med råkrem
Fruktsalat smaker nydelig hele året, men ekstra godt om sommeren når en har tilgang på så masse frisk frukt og bær. Bruk like deler av sommerens bær og frukt, for eksempel jordbær, rips, moreller, solbær, fersken, melon, bringebær, blåbær. Legg bærene lagvis, dryss med litt melis. Hell gjerne litt likør, sherry eller hvitvin over, eller litt sukkerlake. Server med råkrem eller vaniljekrem.

Råkrem:
4 eggeplommer
4 ss sukker
4 dl kremfløte

Pisk eggedosis av plommer og sukker. Pisk fløten nesten stiv og bland forsiktig sammen.

Jordbær- og sukkerertsalat
250 g jordbær
150 g sukkererter
50 g feltsalat eller brønnkarse
50 g basilikumblad

Rens jordbærene og del dem i to. Rens og skjær sukkerertene i mindre biter. Skyll salaten og basilikumbladene. Anrett jordbær og sukkerert på en seng av salat som er blandet med grovhakket basilikum. Fransk dressing til.