|
Oppskrifter på desserter med jordbær
Vaniljeis med marinerte jordbær God og smakfull ”voksen” dessert.
1 l ferdig vaniljeis ½ kg jordbær sitruslikør melis
Vask og rens jordbærene. Del dem opp i tynne skiver. Hell over likør og evt. litt melis. La dette trekke kjølig et par timer. Ved servering: Rør opp vaniljeisen og rør forsiktig inn de marinerte jordbærene. Server med en gang, gjerne med en kremklatt, sitronmelisse og jordbær til pynt.
Sommerfromasj 8 plater gelatin 3 dl kremfløte 4 ss sukker 4 eggehviter 4 dl melk 1 ts vaniljesukker saft og skall av 1 sitron
Friske jordbær og sitronmelisse til pynt
Egg gelatinplatene i kaldt vann i 10 min. Pisk sukker og kremfløte. Stivpisk eggehvitene. Klem ut vann av gelatinen. Kok opp 1 / 2 dl vann. Ta kjelen av platen og rør inn gelatinen. Hell gelatinen i en tynn stråle i melken under omrøring. Tilsett vaniljesukker og sitronsaft og -skall. Rør inn kremen. Skjær forsiktig inn eggehvitene og fyll fromasjen i egnet form. La fromasjen stå kjølig til den er stiv. Vask jordbærene. Hvelv fromasjen på et stort fat slik at det blir plass til mange jordbær rundt. Pynt med sitronmelisse.
Jordbær i sjokolade Dessert eller kaffekos. Nydelig til champagne og fint som kakepynt.
En lekker måte å servere dem på er å stikke dem med tannpirkere ned i et eple. Skyll jordbærene og behold hamsen på. Smelt kokesjokolade eller melkesjokolade i vannbad. Hold i hamsen, dypp jordbærene i dette og legg på bakepapir til sjokoladen stivner.
Jordbær Romanov Til 6 personer
3 små nett- eller honningmeloner 2 kurver jordbær
Saus Saften av 2 store appelsiner 2 vaniljestenger 2 beger creme fraiche eller seterrømme
Gjør som følger: Kryst appelsinen i en liten kjele. Splitt vaniljestengene og skrap ut kornene. Ha alt i appelsinsaften og la det putre godt sammen. Rens bærene, behold dem gjerne hele. Skrell og rens melonene og skjær melonkjøttet i reale biter. Ha melon og jordbær opp i dype tallerkener. Fisk opp vaniljestangen. Tilsett creme fraiche klattevis i appelsinsaften i kjelen. La det putre godt sammen til ønsket konsistens. La sausen avkjøle noe før den helles over porsjonene.
Jordbærmousse Jordbærmoussen kan også serveres frossen. Den ferdige moussen fryses to timer i porsjonsglass.
225 g jordbær 1 ss sukker 2 ss kirsebærlikør 2 eggehviter 1 dl kremfløte
Spar fire jordbær til pynt. Miks resten av bærene med 1 / 2 ss sukker og kirsebærlikør. Pisk eggehvitene stive, tilsett resten av sukkeret og pisk ytterligere noen sekunder. Rør inn eggehvitene. Pisk fløten og vend forsiktig inn i blandingen. Hell moussen i porsjonsglass og pynt med et bær på toppen.
Jordbærkrem En lettlaget gammeldags dessert som serveres kjøleskapskald. Her kan du bruke restebærene, de som er godt modne og litt bløte.
1 liter jordbær 3-4 ss sukker 2 ss likør eller rom 3 dl kremfløte
Skyll og rens bærene. Gjem noen av de peneste til pynt. Mos bærene i hurtigmikser eller i sikt. Smak mosen til med sukker og likør / rom. Visp kremen stiv. Bland bærmosen i. Fordel i porsjonsglass og la kremen stå kjølig før servering. Pynt med hele bær og et par mynteblader.
Rabarbragratinerte jordbær 2 kurver jordbær delt i fire 350 g skrelt rabarbra i to cm lange biter 1 1/4 dl vann 125 g sukker 4 eggeplommer 1 dl kremfløte 1-2 ss sitronsaft
Kok opp vann, sukker og sitronsaft og skru ned varmen. Legg i rabarbraen og la det trekke 4-5 minutter til rabarbraen er mør. Hell av laken i en kjele og avkjøl rabarbrabitene. Kok laken i 2-3 minutter. Pisk eggeplommen til de minst får dobbelt volum. Hell rabarbrasirupen i en tynn stråle i eggene og pisk hele tiden. Pisk opp fløten og vend den forsiktig inn. Sett grillen i ovenen på maks temperatur. Legg jordbær og rabarbra i ildfaste fat og hell eggesausen over. Dyss gjerne litt melis over og sett dem i ovnen i 20-30 sekunder til gratineringen har fått litt farge.
Jordbær med limeskive Til 4 personer
600 g jordbær 2 ss sukker 2 lime
Framgangsmåte: Jordbær er nesten for godt til å tøyses med. Men litt kan vi jo for moro skyld tillate oss: Del jordbærene i to. Fordel pent utover et fat og dryss sukker over. Legg lime i båter ved siden av slik at gjestene kan presse på limesaft selv. Krem eller is er godt til, men ingen nødvendighet.
Jordbær-anissalat med krokanis Tid ca. 25 min
Til 4 personer
700 g jordbær 400 g krokanis 50 g mandler 200 g sukker 3 hele stjerneanis
Framgangsmåte: Rens jordbærene og hakk i biter. 100 g jordbær kjøres til puré med stavmikser sammen med 50 g sukker. Bland jordbær-puréen med resten av jordbærene. Pulveriser anisen i morter og ha i jordbærblandingen. Smelt sukkeret i kjele til det er lett brunt. Gni et stekebrett med et tynt lag olje. Fordel mandlene jevnt utover brettet med det smeltede sukkeret over. La stivne. Flytt til skjærefjel, legg noen lag bakepapir eller et rent kjøkkenhåndkle over og knus med biffbanker, kjele eller noe annet tungt. Rull kuler av krokanis i krokanen og anrett oppå jordbærene.
Jordbærskål 500 g jordbær litt sukker 4 glass eggelikør 2 1 / 2 dl kremfløte
Fordel jordbærene i fire porsjonsskåler. Bærene kan evt. skjæres i skiver. Dryss over litt sukker. Hell et glass eggelikør over i hver skål. Fordel pisket krem over.
Jordbæris 1 / 2 dl kremfløte 1 1 / 2—2 dl jordbærsyltetøy
Pisk krem og rør inn i syltetøyet. Sett til frysing. Rør av og til.
Jordbærsorbet 0,5 ltr. vann 4 ss sukker 2 dl mosede jordbær saften av 1/2 sitron 1 eggehvite 3 ss sukker
Vann og sukker kokes til en sirupslignende væske. Avkjøles helt. Tilsett mosede jordbær og sitronsaft. Inn i fryseren et par timer. Rør i sorbetmassen av og til. Eggehvite og sukker piskes stiv og røres inn i den halvfrosne sorbetmassen. Fryses så ferdig. Sorbeten anrettes i egnede glass. Champagne eller hvitvin kan evt. helles over like før servering.
Jordbærsuppe 1/2 kg jordbær 2 dl rømme sukker
Jordbærene moses med rømmen i en foodprosessor. Smakes til med sukker.
Sjokolade-fondue med frukt og bær 1 dl kremfløte 200 g mørk kokesjokolade 100 g lys kokesjokolade 1-2 ss konjakk, whisky eller likør
frisk frukt som jordbær, kiwi, banan, pærer og physalis
Del frukten i mindre biter som passer en munnfull. Legg på fat. Kok opp fløten i en kjele. Brekk sjokoladen i biter og ha den i fløten. Rør til sjokoladen er smeltet. Tilsett konjakk eller lignende etter smak og bland godt. Ha den varme sjokoladen i en fonduegryte og hold den varm. Dypp frukten i sjokoladen og kos dere. Server gjerne litt iskrem til.
Dessertkrem 3 dl kremfløte farin 500 g jordbær 4 kiwi litt sitronmelisse
Kremfløten og farin piskes til krem. Sukkermengden er en smaksak. Frukten deles pent opp og blandes i, og sitronmelissen finhakkes og røres i. Pynt med noen sitronmelisseblader.
Fransk Fraises Marquise 1/2 ltr. jordbær 2 dl kremfløte 3 ss farin
1/2 ltr. jordbær litt rom farin
Jordbærene moses og blandes inn i pisket krem. Tas over på et egnet fat. Den resterende halve literen med jordbær legges 1/2 times tid i rom. La dem så dryppe av før de rulles i farin. Disse bærene legges pent og dekorativt over hele jordbærkremen.
Marinerte jordbær 1 l jordbær 1 dl vann 1 dl sukker strimlet skall av 1 sitron 3 ss sitruslikør
Vask og rens bærene og skjær dem i to eller fire. Legg i en skål. Kok opp vann, sukker og strimlet sitronskall til en fyldig lake. Hell dette over bærene og la det stå kaldt 3-4 timer. Anrett i porsjonsskåler og server med råkrem. Pynt med sitronmelisse.
Deilig avslutning 1 l myk is 1 l jordbæryoghurt ½ kg hakkede jordbær
Bland sammen i en bolle og server gjerne med noen småkaker til.
|