Oppbevaring av jordbær

Ferske jordbær har forholdsvis kort holdbarhet, avhengig av hvor modne de er når du kjøper de. Skal du oppbevare jordbær lenger enn en dag eller to kan du lage syltetøy av de eller fryse de ned. 

Røring av syltetøy

En enkel og god form for konservering av jordbær er å røre bærene.

2    kg bær
1/2 kg sukker
1    pose Certo frysepulver  

Del opp eller knus bærene dersom de er store eller faste. Bland frysepulveret godt med sukkeret. Hell sukkerblandingen over bærene under kraftig omrøring slik at den løses helt opp og fordeles jevnt. Hel frysetøyet over i fryseembalasje og frys umiddelbart. Frysetøyet bør etter opptining oppbevares i kjøleskap og brukes innen en uke.


Koking av syltetøy

1 kg jordbær renses og skylles godt. Bland dem med 400 g sukker og la stå over natten.

Neste dag varmes bærene langsomt opp og kokes i ca. 10 minutter. Så tilsettes pektinpulver og litt sukker. Mengden av pulver som skal tilsettes sees på pakken. Etter et par minutter tilsettes 200 - 300 g sukker. Når sukkeret er oppløst tilsettes 3 g sitronsyre eller 4 sk sitronsaft.


Frysing av jordbær
Bærene kan fryses ned på flere forskjellige måter

Hel, utilbredt bær
Sarte bær som jordbær fryses ned på fat eller i brede bokser. Etter at de er frosset kan de pakkes om i poser. Luften suges ut av posene før de igjen puttes i fryseren.

Drysset med sukker
I en skål blandes bærene forsiktig med sukker, 250 g sukker pr. kilo bær. Når sukkeret er oppløst legges blandingen i en frysepose og fryses.
Man kan tilsette ren C-vitamin (ascorbinsyre) eller sitronsaft for bedre bevaring av bærenes smak og farge. Ascorbinsyren løses opp i 2 sk vann som helles over bærene før sukkeret tilsettes.

Frosset i sukkerlake
Det lages først en sukkerlake med 1/2 kg sukker, 0,5 g ascorbinsyre og 1 liter vann pr. kilo bær. Laken avkjøles og helles over bærene. Bærene skal dekkes helt av laken. Derfor kan et stykke bakepapir legges under lokket for å holde bærene nede i laken.

Frosset puré
Her kan man bruke bær som bare delvis er fine. Rens og skjær vekk alle skader eller ufinheter i bærene. Mos bærene. Tilsett litt vann. Kok bærene under lav varme. Tilsett 250 g sukker pr. kilo puré. Når massen er avkjølt helles den porsjonsvis i poser og fryses.